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An attorney need not comply with Rule 3 300 of the Rules of Professional Conduct in the negotiation of any fee
arrangements with a client concerning the current or future representation unless the attorney acquires an
ownership, possessory, security, or other pecuniary interest adverse to the client. In the event the attorney/client
relationship has already begun, the attorney must comply with all appropriate fiduciary obligations.

ISSUE:

Under what circumstances must an attorney comply with Rule 3-300 of the California Rules of Professional
Conduct when entering into or changing the terms of a fee agreement with a client?

DIGEST:

An attorney need not comply with Rule 3-300 of the Rules of Professional Conduct in the negotiation of any fee
arrangements with a client concerning the current or future representation unless the attorney acquires an
ownership, possessory, security, or other pecuniary interest adverse to the client. In the event the attorney/client
relationship has already begun, the attorney must comply with all appropriate fiduciary obligations.

AUTHORITIES INTERPRETED:
California Rules of Professional Conduct, Rule 3-300; COPRAC Opinion 1981-62

DISCUSSION

California Rules of Professional Conduct, Rule 3-300 proscribes a member from entering into a business
transaction with a client or acquiring an ownership, possessory, security, or other pecuniary interest adverse to
a client, unless each of the following requirements has been satisfied:

A. The transaction or agreement must be in writing, fair and reasonable to the client, reasonably understood by
the client;

B. The client must be given written notice of the right to seek independent legal advice and given a reasonable
opportunity to do so; and,

C .The client must consent in writing.

In this opinion, we evaluate the applicability of this rule as it relates to attorney fee agreements which contain
provisions giving the attorney some form of security for payment of legal fees. The purpose of Rule 3-300 is to
prohibit an attorney from acquiring an interest adverse to a client without giving the client appropriate warnings.
Thus, if the fee agreement gives the attorney an ownership, possessory, security, or other pecuniary interest
where it is reasonably foreseeable that the attorney's interest may become detrimental, i.e. adverse to the
client, Rule 3-300 applies.

Rule 3-300 is inapplicable to the extent a security interest is given the attorney for payment of legal fees by
someone on behalf of the client. A contractual provision in a fee agreement which provides for an attorney's lien
for fees and costs against the proceeds or assets recovered by the client arising out of the attorney's efforts is
permissible, e.g. Haupt v. Charlie's Kosher Market (1941) 17 Cal.2d 843 (a contractual nonpossessory lien in a
contingency fee matter) and Cetenko v. United California Bank (1982) 30 Cal.3d 528 ( a contractual non-
possessory lien in an hourly fee agreement). Neither of these cases discussed the applicability of Rule 3-300 in
upholding the validity of a contractual nonpossessory lien and the committee has found no cases which have
applied Rule 3-300 in such situations.

Is an attorney's contractual non-possessory lien a "pecuniary interest adverse to a client' as that phrase is used
in Rule 3-300? Cases in which predecessors to Rule 3-300, i.e. Rule 5-101 and Rule 4 have been found
applicable are collected in Hawk v. State Bar (1988) 45 Cal.3d 589 [a case which involved the attorney
obtaining a promissory note secured by a deed of trust] and include situations in which an attorney: i) obtained
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a loan from the client in lieu of fees; ii) obtained a non-recourse interest in a company indebted to a client; iii)
entered into an arrangement whereby the attorney profits from the success of an obligor of his client but is not
personally liable for any default on the obligation; iv) took a fee by accepting an assignment of a note secured
by a deed of trust which was one of the assets of the estate he was to probate for the client and caused an
execution to be levied on the note without notice to the client; v) obtained an interest in real property of a client
where it was reasonably foreseeable that his acquisition may become detrimental to the client; vi) obtained an
order for attorney fees in a domestic relations matter, then obtained a writ of execution and levied against
husband's real property (the only asset owned by husband) instead of protecting his client's rights to satisfy her
judgement against the husband; and, vii) obtained a confession of judgement from the client.

As the Hawk court said, "acquiring the ability to summarily extinguish the client's interest in property is what
makes the acquisition adverse" and the attorney must comply with the requirements of the Rule. The Hawk
Court, at page 600, citing Hulland v. State Bar (1972) 8 Cal.3d 440, 450, goes on to say that "An unsecured
promissory note, by contrast, gives an attorney only a right to proceed against the client's assets in a contested
judicial proceeding at which the client may dispute the indebtedness. The note allows the attorney to obtain a
judgement, and to seek to enforce the judgement against the client's assets, if any. It does not give the attorney
a present interest in the client's property which the attorney can summarily realize." The Hawk Court did not
mention COPRAC Opinion 1981-62 which held that an attorney could take a promissory note from the client as
security for fees, both at the outset or after commencement of the professional relationship, provided however,
the attorney complied with Rule 5-101 (predecessor to Rule 3-300).

The above analysis leads us to the following conclusions. If the attorney obtains an interest in property which
allows the attorney to extinguish the client's interests in the property, without judicial scrutiny, Rule 3-300
applies. If the property interest obtained by the attorney is subject to judicial scrutiny then the mandates of Rule
3-300 are not required. Thus, a simple unsecured promissory note, an attorney's contractual lien, or any other
ownership, possessory, security, or other pecuniary interest acquired by the attorney securing payment of
attorney's fees entered into with a client, which is subject to judicial scrutiny prior to the ability of the attorney to
enforce [or take advantage of] the ownership, possessory, security, or other pecuniary interest, does not trigger
the application of Rule 3-300.

QUESTIONS/ANSWERS

1. Would a fee agreement entered into with a client containing a clause giving the attorney a lien on the
proceeds or assets recovered by the attorney trigger the application of the rule? No, the attorney cannot
extinguish the client's interest in that property without being subject to judicial scrutiny.

2. Would a fee agreement entered into with a corporate client, containing a clause whereby a major
shareholder/officer where required to give a "personal guarantee" that the attorney fees incurred by the
entity would be paid, trigger the application of the rule? No, because the guarantor is not a client and
even if he were, the answer to 1. above applies.

A. Would the result be different if the client were a partnership? No.

B. Would the result be different if the "guarantor" were not a principal, e.g. a friend, parent, someone with
assets? No.

3. Would a fee agreement entered into with a client containing a clause requiring the client to deposit
funds/assets as security for payment of fees trigger the application of the rule? No, however, the
funds/assets would be held by the attorney as trustee and be subject to Rules of Professional Conduct
Rule 4-100.

4. What if the attorney where to obtain a self executing security interest such as a promissory note secured
by a deed of trust, or a signed vehicle "pink slip," or a signed check in blank amount? etc. Yes, Rule 3-300
would be applicable because the attorney would be able to "self execute" without judicial scrutiny.

5. Would the answer to any of the above be different if the agreement granting the attorney a security for
fees were entered into after the formation of the attorney/client relationship commenced with respect to
the current engagement? It is not clear if Rule 3-300 applies. However, even if it does not there are other
considerations that a member must evaluate which are set forth in the following endnote.

CONCLUSION

After the attorney/client relationship is formed the attorney assumes, and owes to his client, the exercise of the
highest good faith and any fee arrangement entered into subsequent to the formation of the relationship is
measured by that standard, see Rader v. Thrasher (supra) and cases cited therein. However, as discussed



below, the evidentiary presumption dealing with burden of proof issues in a fee context is not governed by the
usual fiduciary relationship rules.

As the Official Discussion the Rule indicates, the applicability of the Rule 3-300 is intended to cover past due or
future fees. In addition, as pointed out in Walton v. Broglio (1975) 52 Cal.App.3d 400 there is no presumption of
undue influence in fee dealings post commencement of a professional relationship. The Walton Court, citing the
predecessor to Calif. Probate Code § 16004(c), Calif. Civil Code § 2235, indicated that "A transaction between
the trustee and a beneficiary which occurs during the existence of the trust or while the trustee's influence with
the beneficiary remains and by which the trustee obtains an advantage from the beneficiary is presumed to be a
violation of the trustee's fiduciary duties. This presumption is a presumption affecting the burden of proof. This
subdivision does not apply to the provisions of an agreement between the trustee and a beneficiary relating to
hiring or compensation of the trustee." Thus, the attorney does not have the burden of proving the absence of
undue influence in a fee agreement entered into with a client after commencement of the relationship. Prior to
the amendment to Civil Code § 2235 in 1973 which added, in substance, the above quoted language, there
were two presumptions which arose when an attorney entered into a contract with a client for his fee while the
relationship of attorney and client existed: i) the client entered into the contract under undue influence; and, ii)
without sufficient consideration, so that the burden of going forward with proof to rebut both of these
presumptions was cast upon the attorney. See Rader V.Thrasher (1962) 57 Cal.2d 244. These presumptions
concerning burden of proof no longer apply. However, the attorney's obligations to his/her client based upon the
fiduciary relationship remain and any fee agreement is subject to being measured by those standards, e.g.,
Ramirez v. Sturdevant (1994) 21 Cal.App4th 904; Blattman v. Gadd (1931) 112 Cal.App. 76; and also see
COPRAC Formal Opinion No. 1989-116 Section E; Tri-Growth Centre City, Ltd. v. Silldorf, Burdman, Duignan &
Eisenberg et al. (1989) 216 Cal.App.3d 1139 and David Welch Co., v. Erskine & Tulley et al. (1988) 203
Cal.App.3d 884.

The rules, e.g. Rules 3-700(D), 4-100, 4-400, and Bus. & Prof. Code Sections 6146-6149.5 and 6200-6206
governing attorney fee agreement issues apply equally both before and after the attorney/client relationship is
formed. However, after the attorney/client is formed a fiduciary relationship comes into existence which imposes
upon the attorney a higher standard or degree of responsibility to the client. For example, if there is a possible
conflict of interest between the parties in resolving the application of the terms of the agreement (e.g. in
disbursing funds received in settlement negotiations), the attorney has the burden of proving that the proposed
distribution is fair and reasonable to the client (the attorney has the burden of proving that the allocation does
not violate his/her fiduciary duty [Evid. Code § 606]). Also, it is the duty of an attorney to exercise the utmost
good faith. Thus, before entering into a new fee agreement, or changing an existing fee agreement, the attorney
must make a full and complete disclosure to the client of all relevant factors relating to the proposed fee
agreement. As Rule 3-500 provides, the attorney shall keep the client reasonably informed of significant
developments and that would include explaining the financial terms and, if necessary or appropriate, the need
for the client's obtaining independent financial advice.

All opinions of the Committee are subject to the following disclaimer:

Opinions rendered by the Ethics Committee are an uncompensated service of The Bar Association of San Francisco.
Opinions are advisory only, and no liability whatsoever is assumed by the Committee or The Bar Association of San
Francisco in rendering such opinions, and the opinions are relied upon at the risk of the user thereof. Opinions of the
Committee are not binding in any manner upon the State Bar of California, the Board of Governors, any disciplinary
committee, The Bar Association of San Francisco, or the individual members of the Ethics Committee.

In using these opinions you should be aware that subsequent judicial opinions and revised rules of professional
conduct may have dealt with the areas covered by these ethics opinions.
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